Discusproblemen! Wie heeft daar nu interesse voor?

Indeling

  • Lage rugpijn? Oef! Men ziet ‘iets’ in de benige wervels
  • Lage rugpijn? Oei! Men ziet ‘niets’
  • Chronische lage rugpijn blijft een mysterie in 80 %
  • Vermoedelijk bestaat er nog zoiets als ‘aspecifieke’ lage rugpijn
  • Schieten hedendaagse rugscanners dan tekort?
  • Is er verandering op komst?
  • Raar toch dat men op miljarden lichtjaren van de aarde wel zwarte gaten kan zien
  • Zou lage rugpijn iets met een ‘geest’ te maken hebben?
  • Geen wetenschappelijke bewijs voor het bestaan van een lage rugpijn-geest
  • Weet of zie je niets? Dat men gaat kijken tijdens lijkschouwingen!
  • Er is weinig interesse in autopsies van de wervelzuil
  • Wie heeft er nu interesse in het ‘kussentje’ tussen wervels?
  • Referenties

Lage rugpijn? Oef! Men ziet ‘iets’ in de benige wervels

U ervaart sinds meerdere maanden lage rugpijn. Wellicht heeft u ‘ergens in uw lage rug’ een moeilijk te lokaliseren pijn die ook maar af en toe onverwachts optreedt (chronisch intermittent). Of wellicht ervaart u altijd ergens pijn, maar is het op het ene ogenblik wat erger dan op andere momenten (chronisch undulerend). Uiteraard weet u niet waarom! Niemand kan het verklaren! Of misschien behoort u toch - al dan niet gelukkig - tot de wereldwijde groep van 20 % chronische lagerugpijnpatiënten bij wie een radioloog toch reeds op een eenvoudige röntgenfoto in de benige structuren van de wervelzuil ‘iets specifieks ziet’ (Fig. 1) (zie Blog ‘Lage rugpijn: oorzaak slechts in 15 % à 20 % van de gevallen met zekerheid te bepalen). U hebt misschien ook geluk. U hoopt dat men een min of meer efficiënte behandeling kan instellen.

lage rugpijn

Fig. 1. Enkele gekende afwijkingen die men reeds duidelijk kan zien in benige structuren van de wervelzuil: (1) aangeboren afwijking, (2) wervelbreuk, (3) ankyloserende spondylitis (vroeger Bechterew genaamd), (4) plasmocytoma, (5) haemangioma en (6) metastasen.

Lage rugpijn? Oei! Men ziet ‘niets’

O wee wanneer er, ondanks grondige ondervraging en klinisch onderzoek, op de scans van iemand met chronische lage rugpijn ‘niets te zien’ is. Nu wordt het boeiend en staat er u een moeilijke tijd te wachten! Om voor een ‘afwijking’ een subjectieve keuze te kunnen maken tussen één of meerdere reeds bestaande behandelingen (en er zijn er nogal wat!), verkiest de geneeskunde toch liever ‘iets te zien’. Oei! Er is nog een groter probleem! De voorlopig bestaande radiologische diagnostische middelen zoals XR, CAT en MRI laten bijna niet toe te concluderen welke van de vele behandelingsmogelijkheden moet verkozen worden. In geval van chronische lage rugpijn zijn de beelden doorgaans niet voldoende betrouwbaar om met zekerheid tot een bepaalde behandeling te beslissen1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. Zowel de Amerikaanse orde der geneesheren11, het Belgisch Kenniscentrum12 als rugpatiënten zelf13 melden zelfs dat er bijna geen behandelingen bestaan met een efficiënt effect.

Chronische lage rugpijn blijft een mysterie in 80 % van de gevallen

Ziet men niets, dan wemelt het van alle mogelijke (en zelfs sensationele) verklaringen om het mysterieuze klachtenpatroon in de lage rug te verklaren. Trouwens, hoe kan men een zinvolle kritische mening opbouwen wanneer men ‘niets ziet’? Blijft men geconfronteerd met ‘een raadsel, omringd door een mysterie middenin een enigma’ (ik parafraseer Churchill), dan krijgt de verbeelding vrij spel om de meest bizarre verklaringen uit te vinden (zie Blog: ‘Waarom lage rugpijn nog steeds een mysterie is...).
Legt u me even uit hoe een verstandige en nuchtere patiënt zal reageren wanneer men hem probeert wijs te maken dat zijn chronische lage rugpijn te wijten is aan een milt, lever en of nog andere buikorganen die om onwaarschijnlijk mysterieuze redenen plots ondersteboven gedraaid zijn?

Vermoedelijk bestaat er zoiets als ‘aspecifieke’ lage rugpijn

Men blijft er nog steeds van uitgaan dat chronische lage rugpijn bij bijna 80 % van de patiënten ‘iets aspecifieks’ is, m. a. w. ‘iets wat door een niet-specifieke oorzaak werd teweeggebracht’. Zelfs in Vlaanderen, en volgens het artikel14 blijkbaar in navolging van wereldwijde opvattingen (en hoe weten die dat?), schrok men er in 2017 niet voor terug om nog publiekelijk te beweren dat ‘het probleem’ van lage rugpijn “niet verklaard kan worden op anatomisch niveau”. M. a. w. het kan niet verklaard worden door ‘iets’ in de lage rug!
Door compleet gebrek aan fundamentele wetenschappelijke medische kennis, heeft de chronische lagerugpijnlijder dan ook maar iets ‘aspecifieks’. Deze bijna ongelooflijke ‘medische’ diagnose gaat erin als zoete koek. Geen haan die er verder nog over kraait. Iedereen slikt het: artsen, specialisten, paramedisch personeel en de patiënten zelf.
Persoonlijk weiger ik nog verder te discussiëren met mensen die alleen maar dat soort ‘Pierewietpraat’ verkopen, om een mooie uitdrukking van professor Etienne Vermeersch te gebruiken (zij het in een andere context)15.

Schieten hedendaagse rugscanners dan tekort?

Uiteraard! De hedendaagse bestaande scanners schieten wereldwijd compleet tekort in bijna 80 % van alle chronische lagerugpijnpatiënten. Ze zijn niet in staat ‘iets te zien’ waarvan men met zekerheid zou kunnen zeggen dat het de oorzaak is van lage rugpijn. En de hernia dan, vraagt u? Een hernia kan alleen maar ontstaan wanneer de discus eerst scheurt. De discusscheur, die men zelden ziet, is de reden voor uw lage rugpijn. Laat uw ‘hernia’ maar wegnemen en wacht dan even om te zien wat er met uw lage rugpijn gebeurt … (meer hierover in andere blogs). Het is helemaal anders wanneer men in ongeveer 20 % van de gevallen wel ‘iets ziet’ in de benige delen van de wereldzuil (Fig. 2).

lage rugpijn

Fig. 2. Resultaat na doorzagen en wegname van overtollig been ter correctie van een aangeboren misvorming t. h. v. de wervelzuil bij een 38-jarige man met toenemende klinische tekenen van ruggenmergcompressie. Zijn lichaamslengte nam toe met 5 cm (2016 - met toestemming van de heer A.V.)

Is er verandering op komst?

Hopelijk! De bestaande scanners zijn allerminst in staat om in de discussen scheikundige en biologische processen ‘te zien’ die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontstekingen en pijn. Misschien wordt de belangrijkste medische uitvinding in 2015, de ‘Clarity Scan’ van professor Karl Deisseroth (bio-ingenieur, arts aan de Amerikaanse Stanford Universiteit (VS) en kandidaat Nobelprijswinnaar), ooit de oplossing van de toekomst16. Stelt u zich voor dat men er zou in slagen in de hersenen (en ook in andere organen zoals de discus) bij de mens, zoals reeds gebeurde bij een muis, dergelijke scheikundige en biologische processen rechtstreeks in beeld te brengen! Ik twijfel er geen seconde aan dat de boosdoener die lage rugpijn veroorzaakt bij de meerderheid van de overige 80 % chronische patiënten, dan wel zichtbaar wordt in één van de drie discusstructuren.

Toch raar dat men op miljarden lichtjaren zwarte gaten ziet

Fenomenale wetenschappers zijn erin geslaagd om op miljarden lichtjaren van de aarde ‘zwarte gaten’ waar te nemen. Ze hebben er zelfs een verklaring voor. Maar wanneer ikzelf of een andere persoon op een halve meter afstand van mijn hoofd een zoveelste acute pijnopstoot ervaar, ‘ziet men doorgaans niets’. Daarenboven heeft ook nog geen enkele rugdeskundige, waar ook ter wereld, mij een duidelijke, objectief aantoonbare, universeel aanvaardbare en reproduceerbare verklaring kunnen geven voor mijn ‘lage rugpijn’. Ze ergert mij al jaren, vooral omdat men niets ziet (en ik ook niet).

Zou lage rugpijn iets met een ‘geest’ te maken hebben?

Aan meerdere universiteiten wereldwijd hebben proffen me steeds heel gedetailleerd uitgelegd dat de mens uit een lichaam en een geest bestaat. Wanneer dan de oorzaak van bijna 80 % van alle chronische lage rugpijn niet verklaard kan worden door een anatomische verandering in de wervelzuil14, bleef er mij aanvankelijk niets anders over dan een geest hiervoor verantwoordelijk te stellen. In ‘De 48 wetten van de macht’ lees ik dat in het verleden voor alles wat men niet begreep geesten verantwoordelijk gesteld werden17.

Geen wetenschappelijk bewijs voor een lage rugpijn-geest

Zou het kunnen dat de geneeskunde, die de mysteries rond tal van andere aandoeningen probeert uit te zuiveren, nog steeds een geest blijft bovenhalen om lage rugpijn te verklaren bij bijna 80 % van de lijders? Het mysterie van lage rugpijn duurt trouwens reeds meer dan 3000 jaar18. Ik vermoed dat dit de reden is waarom zeer velen blijven beweren dat lage rugpijn ‘iets’ is dat ‘tussen de oren’ zit … tot ze er zelf last van krijgen!
Tot op heden hoorde, las of zag ik ook nog geen enkel objectief bewijs van een of andere geest die ergens tussen de oren chronische lage rugpijn zou veroorzaken. Wel las ik dat acute en chronische pijnen ontstaan op verschillende plaatsen in de hersenen. Maar hiervoor worden geen geesten verantwoordelijk gesteld, maar wel goedbestudeerde anatomische zones zoals ‘insula’, ‘amygdala’ en ‘nucleus accumbens’19,20,21,22.
Zou het dan echt kunnen dat een van de grootste organen in het menselijk lichaam, met name de wervelzuil met haar talrijke discussen, weinig of geen verantwoordelijkheid draagt bij het ontstaan van lage rugpijn bij 80 % van de wereldbevolking (zie blog ‘Wervelzuil’)?

Weet of zie je niets? Dat men gaat kijken tijdens lijkschouwingen!

Sinds Vesalius ongestraft lijken mocht disseceren, heeft men wereldwijd nooit meer geaarzeld uit het lichaam van overledenen zowel normale als aangetaste organen te verwijderen, te ontleden en aan een grondige detailanalyse te onderwerpen23. Sinds mensenheugenis vormden deze autopsies steeds de sleutel tot het begrijpen van vele aandoeningen. Echter, fatale chronische ziektes van hart, long, bloedvaten, kanker, diabetes etc. hebben een veel grotere emotionele impact dan chronische lage rugpijn. Ze krijgen dus ook veel meer aandacht in academische middens24,25. Daarom is het ook mogelijk om 1.000.000.000.000 US $ (sic!) te investeren in het ‘US Cancer Moonshot’ programma26 en kan er ook gezocht worden naar een vaccin om in de toekomst hopelijk hart-bloedvatenziektes te voorkomen27.

Er is weinig interesse in autopsies van de wervelzuil

Om compleet onduidelijke redenen heeft de geneeskunde tot nu toe bijzonder weinig aandacht besteed aan autopsiestudies van de wervelzuil en de discus23. In tegenstelling tot alle andere organen, is het ook veel moeilijker om de wervelzuil uit het lichaam te verwijderen en veel complexer om ze in detail te ontleden28,29,30,31,32,33. Het vraagt een veel grotere inspanning en veel meer tijd! En een klein beetje meer inspanning dan het gemiddelde maakt het verschil tussen goed en uitstekend. Kennis is macht, en slechts dan heeft men recht van spreken34.

En? Wie heeft er nu interesse in het ‘kussentje’ tussen wervels?

Waarom wetenschappers, proffen en artsen zo weinig interesse vertonen in de discus weet ik niet. In de vele medische en paramedische cursussen wordt er over de discus weinig verteld. Zolang chronische lage rugpijn ‘iets is dat men niet ziet’ en nog steeds ‘iets is dat tussen de oren zit’, zal het nooit een emotionele impact hebben. Behalve diegenen die omwille van ondraaglijke onbehandelbare lage rugpijn zelfmoord pleegden, is er ook nog nooit iemand aan chronische lage rugpijn overleden. En wie of welke instantie neemt nu een chronische lagerugpijnpatiënt au sérieux? Anderzijds kan het ook zijn dat het mysterie ‘chronische lage rugpijn’ niet krachtig genoeg is om de verbeelding van onderzoekers te prikkelen. Of mogelijks heeft het te maken met het feit dat men de discus in het academisch onderwijs nog steeds blijft aanzien als een onnozel kraakbenig kussentje met als enige functie het opvangen van schokken.

In volgende blogs gaan we dieper in op nog niet gekende gegevens van de mysterieuze discus.

Gratis E-boek “Oefeningen om chronische pijn te verlichten” downloaden

73% van de chronische pijnpatiënten zijn niet in staat dingen te doen die voor gezonde mensen normaal zijn: stappen, fietsen, met je kinderen spelen, etc. Naast medische behandelingen kan ook lichaamsbeweging heel nuttig zijn om je mobiliteit te bewaren of verbeteren. Dit e-boek wil je vertrouwd maken met enkele eenvoudige lichaamsoefeningen die je pijn kunnen verminderen.

GRATIS DOWNLOADEN

Referenties

1 Boden SD, Davis DO, Dina TS et al., ‘Abnormal magnetic-resonance scans of the lumbar spine in asymptomatic subjects. A prospective investigation’,
J Bone Jt Surg, 1990,72A:403
2 Friberg S, Hirsch C, ‘The Classic. Anatomical and clinical studies on lumbar disc degeneration’,
Clin Orthop Relat Res, 1992, 279:3
3 Buirski G, Silberstein M, ‘The symptomatic lumbar disc in patients with low-back pain. Magnetic resonance imaging appearances in both a symptomatic and control population’,
Spine, 1993, 18:1808
4 Moneta GB, Videman T, Kaivanto K et al., ‘Reported pain during lumbar discography as a function of anular ruptures and disc degeneration. A re-analysis of 833 discograms’, Spine, 1994, 19:1968
5 Salminen JJ, Erkintalo M, Laine M et al., ‘Low back pain in the young. A prospective three-year follow-up study of subjects with and without low back pain’
Spine, 1995, 20:2107
6 Boos N, Semmer N, Elfering A et al., ‘Natural history of individuals with asymptomatic disc abnormalities in magnetic resonance imaging. Predictors of low back pain-related medical consultation and work incapacity’,
Spine, 2000, 25:1484
7 Luoma K, Riihimäki H, Luukkonen R et al., ‘Low back pain in relation to lumbar disc degeneration’,
Spine, 2000, 25:487
8 Carragee EJ, Chen Y, Tanner CM et al., ‘Provocative discography in patients after limited lumbar discectomy. A controlled, randomized study of pain response in symptomatic and asymptomatic subjects’,
Spine, 2000, 25:3065
9 Videman T, Battié MC, Gibbons LE e al., ‘Associations between back pain history and lumbar MRI findings’,
Spine, 2003, 28:582
10 Lutz GK, Butzlaff M, Schultz-Venrath U, ‘Looking back on back pain: trial and error of diagnoses in the 20th century’,
Spine, 2003, 28:1899
11 Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg, ‘Chronische lage rugpijn’,
KCE Reports, 2006, Vol 48A
12 Julia Belluz, ‘Doctors finally admit drugs can’t fix most cases of back pain. The American College of Physicians now recommends heat therapy and yoga ahead of pain meds for low back pain’,
Vox Topics Trendy, 2017, Feb 14 - [email protected]
13 Verbeke Theo, ‘Pijn. Je hoort nu bij mij. Verhalen van rugpatiënten. Oorzaken en behandelingen’,
Uitgeverij Groeninghe, 2011
14 Dalle K, Termonia D, ‘Rugpijn? Beweeg met dat lijf!’,
Knack, 14 juni 2017
15 Vermeersch Etienne, ‘Over God’,
Uitgeverij Vrijdag, 2016:35
16 Deisseroth Karl, ‘A look inside the brain. A new experimental approach at the interface of chemistry and biology lets scientists peer into the deepest reaches of the body’s master controller’,
Scientific American, October 2016:20
17 Green Robert, ‘De 48 wetten van de macht’,
Joost Elffers, Meulenhoff, 2010
18 Breasted JH, ‘The Edwin Smith surgical papyrus’,
University of Chicago Press (see Google)
19 Apkarian AV, Sosa Y, Sonty S et al., ‘Chronic back pain is associated with decreased prefrontal and thalamic gray matter density’,
J Neurosci, 2004, 24:10410
20 Baliki MN, Chialvo DR, Geha PY et al., ‘Chronic pain and the emotional brain. Specific brain activity associated with spontaneous fluctuations of intensity of chronic back pain’,
J Neurosci, 2006, 26:12165
21 Baliki MN, Petre B, Torbey S et al., ‘Corticostriatal functional connectivity predicts transition to chronic back pain’,
Nat Neurosci, 2012,15:111
22 Hashmi JA, Baliki MN, Huang L et al., ‘Shape shifting pain. Chronification of back pain shifts brain representation from nociceptive to emotional circuits’,
Brain, 2013, 136:2751
23 Kaufman SR, ‘Autopsy. A crucial component of human clinical investigation’,
Arch Pathol Lab Med, 1996, 120:767
24 WHO 2011, N General Assembly, ‘Political declaration of the High-level Meeting of the General Assembly on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases’, http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/66/L.1
25 WHO 2014, ‘Global status report on noncommunicable diseases’,
ISBN: 978 92 4 156485 4 (298 pages)
26 Editorial Nature, ‘Back to earth. Success against cancer need not deliver the moon’,
Nature, 2016, 530:253
27 King a, ‘The heart-disease vaccin’,
Nature, 2018, 555:S23
28 Schmorl G, Junghanns H, ‘Die gesunde und kranke Wirbelsäule in Röntgenbild und Klinik. Pathologisch-anatomische Untersuchungen. 5th Edition‘,
Georg Thieme Verlag, Stuttgart, 1968
29 Kakulas BA, Bedbrook GM, ‘Pathology of injuries of the vertebral column with emphasis on the macroscopic aspects’,
In: Vinken PJ, Bruyn GW (eds), ‘Handbook of clinical Neurology. Injuries of the spine and spinal cord’,
North Holland Publishing Company, Amsterdam, 1976, Vol 25:27-42
30 Bullough PG, Boachie-Adjei O, ‘Slide atlas of spinal diseases’,
Gower Medical Publishing, JP Lippincott, New York, 1989:1-207
31 Raushning W, ‘Anatomy and pathology of the lumbar spine’,
In: ‘Adult Spine: Principles and Practice. 2nd Edition’, Frymoyer JW (Editor in Chief)
Lippincott-Raven Publishers, Philadelphia, 1997
32 Rauschning W, ‘New perspectives in spinal anatomy’,
Spine, 2016, 41:S4-S5
33 Declerck Guy MC, ‘Neuropathologic spinal anatomy of all cervical, thoracic and lumbar intervertebral discs in 23.539 consecutive sagittal vertebral autopsies in different types of pathologies. A continuous observation during 50 years’,
Observations made at the Department of Neuropathology, University of Western Australia
In cooperation with the professors BA Kakulas & JR Taylor and Sir George M. Bedbrook
Some data are shown on www.guy-declerck.com
34 Declerck Guy, ‘Rugpijn’, (reactie op Knackartikel met referentie 14 hierboven)
Knack, 28 juni 2017

DISCUSSIE

Sanchez (29/03/2018)

Beste heer. Ik heb hernia L5 wat ik moet doen ik heb twee infiltratie gekregen. En dat helpen niet wat ik noet doen .wil me helpen waar ik moet ga N dank u

Ton Vlutters (29/03/2018)

Geachte, met grote aandacht heb ik uw uiteenzetting gelezen, maar prijs me gelukkig dar ik van moeder natuur een geweldige rugwervel heb ontvangen waar ik vele krachten mee kan verzetten. Ondanks mijn leeftijd van negenenzeventig kan ik nog steeds zwaar tillen en me geweldig in allerlei bochten wringen om werkzaamheden uit te voeren. Vond het leerzaam om uw artikel te lezen, maar het is gelukkig nog niet aan mij besteed. Met vriendelijke groet Ton.

H Anthonissen (29/03/2018)

Beste, Ik lees nergens iets over sacro-iliacale pijnen ? Vaak wordt er aan een lage rugpijn bv L5-S1 gedacht maar gaat men aan de pijnlijke SI-problematiek voorbij...

Reageer