Andullatietherapie kan pijn ten gevolge van hernia helpen verlichten. Let op: hernia als ziekte wordt door andullatietherapie niet genezen. In die zin is andullatie ook geen vervanging voor medische behandeling.
Overzicht Hernia
Als schokdempers van onze wervelkolom beschikken we over 23 tussenwervelschijven. Ze maken de wervelkolom beweeglijk en beschermen ze tegen schokken. Vanaf de eerste en tweede halswervel tot aan de heiligbeen- en stuitbeenwervel bevindt zich tussen de wervellichamen telkens een tussenwervelschijf. Het kan gebeuren dat de gelatineachtige kern na verloop van tijd verschuift en de omvattende vezelring doorbreekt. Het gevolg hiervan is een hernia (discusprolaps). Hernia’s doen zich vooral voor in het gebied van de lendenwervelkolom, vooral tussen de vierde en vijfde lendenwervel.
Oorzaken en symptomen van hernia
Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van hernia is ouderdomsslijtage van de tussenwervelschijven. Het watergehalte in de tussenwervelschijfkern neemt namelijk af met de jaren. Dit zorgt voor een geleidelijke vermindering van de elasticiteit en het vermogen om schokken en trillingen op te vangen. Na verloop van tijd ontstaan er scheuren in de vezelring, wat afbreuk doet aan de stevigheid. Daardoor kan de tussenwervelschijf uiteindelijk verschuiven en op de zenuwen van het ruggenmerg drukken, met pijn als gevolg.
Buiten de tijdsfactor spelen ook verkeerde belasting of overbelasting van de wervelkolom een rol. Vooral verkeerd heffen of dragen van lasten kan een verschuiving in het ruggenmergkanaal teweegbrengen. Nog een mogelijke oorzaak van hernia is overgewicht.
Symptomen
De aanwezigheid en de aard van symptomen hangen af van de vraag welke tussenwervelschijf verschoven is en welke zenuwstructuren getroffen werden. Het kan zelfs gebeuren dat er helemaal geen pijn is, wat jammer genoeg maar zelden het geval is. Meestal hebben patiënten hevige, stekende, acute pijn die soms uitstraalt naar de knie of zelfs tot in de voeten. Typisch zijn kriebelingen en een verdoofd gevoel in het gebied waar de hernia zich bevindt. Meestal zijn de omliggende spieren eveneens verzwakt.
Een hernia kan ook problemen met urineren of stoelgang teweegbrengen gepaard gaand met een verdoofd gevoel in de genitaliën, de anale zone of de binnenkant van het bovenbeen. Deze symptomen zijn waarschuwingssignalen voor het zogenaamde caudasyndroom, wat een onmiddellijke medische behandeling vereist. Immers, om blijvende zenuwschade, bv. in de vorm van verlammingen, te voorkomen, moet het verschoven tussenwervelschijfweefsel zo snel mogelijk operatief worden verwijderd.