Roman gebruikt Andullatie tegen MS

“Ik wist zelfs niet dat zoiets bestond!”

Inleiding

Met een familienaam als ‘Bodnarouk’ is de kans groot dat je roots elders liggen dan in Vlaanderen. En dat geldt ook voor Roman. Hij werd geboren in Oekraïne, maar verblijft al 19 jaar in Vlaanderen. Hij spreekt dan ook vlekkeloos Nederlands. Roman was actief in de bloemisterij, hoewel hij sinds zijn 20e aan multiple sclerose (MS) lijdt. Momenteel is hij rolstoelgebruiker. Hij vond aangepaste huisvesting in Maldegem Donk, én Andullatie helpt hem doorheen de dag.

Pijnverlichting Mijn weg naar Andullatie

MS

MS, multiple sclerose, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, gekenmerkt door ontstekingen in de myelineschede. De myelineschede is het ‘isolatiemateriaal’ van de zenuwbanen. Gevolg hiervan is dat signalen niet meer optimaal overgebracht worden. Typische klachten zijn vermoeidheid, spierstijfheid, tintelingen, ongecontroleerde bewegingen, ... In de dorpskern van Maldegem Donk werden een aantal woningen gebouwd met speciale faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Hier woont Roman.

Ontdekking

Via zijn kinesist Kurt Lammens kwam Roman in contact met Andullatietherapie: “Kurt zei dat dit het beste was dat ik kon kopen, en dat ik me overdag heel goed zou voelen. Om MS echt te genezen bestaat er immers geen medicatie.” En inderdaad, Romans eerste Andullatiesessie was een revelatie: “Ik wist zelfs niet dat zoiets bestond! Maar ik merkte onmiddellijk dat het heel goed werkte om mijn spieren te ontspannen.”

Levenskwaliteit

Inmiddels gebruikt Roman al enkele jaren de ANDUMEDIC. In principe gaat hij tweemaal daags op het toestel. Roman legt uit hoe hij door Andullatie geholpen wordt: “Pijnklachten heb ik niet, wel eerder spasmen. En daarvoor is het toestel heel goed. Na een halfuurtje Andullatie zijn alle spasmen weg. Ik heb steeds het gevoel alsof ik de ganse nacht doorgeslapen heb. Vroeger bestond mijn behandeling uitsluitend uit kinesitherapie. Andullatie is hiervoor een uitstekende ondersteuning. Het doet je bloed circuleren. Ik heb ook minder medicatie nodig. Kortom, mijn levenskwaliteit is sterk toegenomen. Er kwamen al heel wat mensen de matras uittesten bij mij. En iedereen zegt: ‘Oh Roman, wat doet dat goed!’”