Marleen Van Landeghem

leven met MS

Inleiding

Het lot kan grillig zijn. Tegenslag, ongeval, ziekte... Je vraagt je dan af: “Waarom overkomt het mij?” Meestal krijg je geen objectief antwoord hierop. Al wat je kan doen is het leed ombuigen tot innerlijke groei, zoals Marleen. Onze journalist was onder de indruk van dit interview.

Pijnverlichting Mijn weg naar Andullatie

MS

Marleen lijdt aan MS, een progressieve auto-immuunziekte die de hersencellen en het ruggenmerg aantast. Door ontstekingen in de myelineschede worden zenuwimpulsen inefficiënt overgebracht. Dit leidt tot diverse klachten. Bij Marleen begon het al op haar 28e. Aanvankelijk waren het kleine ongemakken, maar de klachten namen toe. Toch kon ze nog 25 jaar lang actief zijn als directiesecretaresse. Nu op haar 52e zit ze met zware mobiliteitsproblemen. Ze kan nog amper een paar meter stappen met een stok, mede door haar evenwichtsproblemen. Grotere verplaatsingen doet ze met de rolstoel.

Remedies

Voor de MS-variante waaraan Marleen lijdt, bestaat er geen medicatie. Dit verontrust haar natuurlijk. Want de ziekte is progressief. Marleen heeft nochtans alle bestaande alternatieve therapieën geprobeerd: bijengif, diëten, etc. Maar niets lijkt echt te helpen. Toch blijft Marleen goed letten op haar voeding. Ze eet heel gezond, bv. zo weinig mogelijk vlees. Daarnaast is ze, naar eigen zeggen, goed gebaat met Andullatietherapie. Ze zegt: “Ik wandel met een stok, wat voor een slechte houding zorgt. Dat geeft rugpijn. De Andumedic komt goed van pas om de pijn te verlichten. Het is ook heel ontspannend en deugddoend”.

Natuurlijke pijnverlichting

Andullatietherapie werd ontwikkeld door de Belgische firma hhp. De basis is even eenvoudig als natuurlijk: het analgetisch effect van mechanische trillingen wordt versterkt door infraroodwarmte. Zelfs indien deze therapie geen oorzaken wegneemt, blijkt ze, te oordelen naar het verhaal van Marleen (en trouwens tal van getuigenissen op sociale media), een krachtig middel tot pijnverlichting en dus een verbetering van de levenskwaliteit te zijn.