Manfred: minder last van chronische longziekte COPD dankzij Andullatie

“Algemeen gesproken kan ik zeggen dat Andullatie mijn ziekte leefbaarder maakt.”

 

Al na zijn eerste Andullatie-sessie was Manfred overtuigd: "Ik dacht meteen, dat is iets wat ik zal kunnen gebruiken. Het helpt mij tot op vandaag ook effectief om mijn ziekte leefbaarder te maken en m'n slijmen beter op te lossen."

Inleiding

Manfred Heinze is COPD-patiënt. COPD staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’, of chronisch obstructief longlijden. Deze chronische longziekte wordt gekenmerkt door ontsteking, vernauwing van de luchtwegen en longweefselafbraak. Concreet heeft de patiënt last van kortademigheid, hoesten en fluimen. Jammer genoeg is dit een onomkeerbare aandoening. Toch kan heel wat ondernomen worden om de longschade in te dijken en de levenskwaliteit van de patiënt te optimaliseren. Eén van Manfreds strategieën is Andullatietherapie, een combinatie van trillingen en infraroodwarmte.

PijnverlichtingMijn weg naar Andullatie

Luchtverontreiniging en roken

Momenteel is Manfred 62 jaar en invalide. Hij was vroeger werkzaam in de montagesector, waar hij loodsen bouwde. Als jongen had hij reeds longproblemen, maar vooral de verontreinigde lucht in het Genkse en het feit dat hij rookte lagen aan de basis van zijn COPD-lijden. Inmiddels is hij uiteraard gestopt met roken, en overgeleverd aan de goede zorgen van zijn longspecialist in Genk. Hij staat ook op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Manfred kan zich verplaatsen per elektrische fiets of per scooter, en ook rustig stappen levert geen problemen op. Naast zijn longziekte heeft hij last van zijn rug, spieren en pezen, vanwege het vroegere zware fabriekswerk.

Therapeutenbeurs

Tien jaar geleden bezocht Manfred een therapeutenbeurs in Hasselt, uit nieuwsgierigheid. Daar botste hij op een stand van de firma hpp, die Andullatietherapie promoot. Na een deskundige uitleg en een ontspannende proefsessie, dacht Manfred terstond: “Dat is iets wat ik zal kunnen gebruiken.” Op heden weet hij met zekerheid dat Andullatie een gunstige invloed heeft op zijn longlijden: “Het helpt om m’n slijmen beter op te lossen. Als ik mezelf vergelijk met lotgenoten op de revalidatie, dan ben ik bij de sterksten. Algemeen gesproken kan ik zeggen dat Andullatie mijn ziekte leefbaarder maakt. Ik kan beter bewegen.”

Morgenritueel

Zonder uitzondering begint Manfred zijn dag met een Andullatiesessie. Dan neemt hij z’n medicijnen, ontbijt, leest de krant en doet soms wat licht werk in de tuin. Boodschappen doen is voor hem een vorm van sociaal contact. Gelukkig kan hij ook steunen op de  onvoorwaardelijke hulp van zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen. Hoewel ravotten met de jeugd niet meer haalbaar is, is en blijft Manfred een trotse opa!