Ilse kan weer normaal wandelen dankzij Andullatie

“Eindelijk weer rechtop lopen!”

Herstel na rugafwijking

Ilse Dewilde is rugpatiënte. Door een aangeboren rugafwijking stond haar wervelkolom helemaal krom. Op den duur kon ze zelfs niet meer rechtop lopen. Na twee operaties is haar mobiliteit hersteld, zij het in beperkte mate. Bovendien vond ze een efficiënte therapie om de pijn te bestrijden.

Andullatie verlicht de chronische rugpijn

Operaties

Ilse werkte op een notariaat. Na 15 jaar waren de pijnen ondraaglijk en kon ze niet meer rechtop lopen. Ze werd invalide verklaard. In 2010 werd Ilse geopereerd met de bedoeling haar wervelkolom terug recht te trekken. Dit bracht een grote verbetering: ze kon terug rechtop lopen, maar met veel pijn. De chirurg zei daarop: “Het kan altijd gebeuren dat er een bout ergens tegen duwt.” Ilse ging dus in op zijn aanbod om het materiaal uit haar lichaam te verwijderen. Een tweede operatie bracht opnieuw beterschap, maar nog steeds met beperkingen. Ilse had ook veel spierpijn, omdat haar spieren na 40 jaar allemaal rechtgetrokken waren. Ilse ging op zoek naar een natuurlijke manier van pijnverlichting.

Promotiedagen

In augustus waren het promotiedagen in de hhp Andullatie-shop. Andullatie is een vrij recente therapie op basis van trillingen en infrarood. Ilse kende Andullatie reeds van de rugschool en had eigenlijk wel zin om de therapie dagelijks thuis te doen. Met succes: “Ik ga dagelijks op de matras, soms tweemaal. Het verlicht echt de pijn! Het wordt draaglijker. Maar de beperkingen blijven natuurlijk. De oorzaak wordt niet weggenomen. Let op: het is iets wat je dagelijks moet doen. Anders heeft het geen effect. Andullatie werkt ook goed tegen slaapproblemen.”

Aangespoeld

Ilse noemt zichzelf een ‘aangespoelde’. Ze verhuisde namelijk van de Antwerpse rand naar de kust. Inmiddels heeft ze zich hier uitstekend aangepast en zou ze eigenlijk niet meer weg willen. Ook haar mama kwam hier wonen, zodat ze goed gezelschap heeft. Gezien haar invaliditeit leest Ilse veel of gaat ze eens met mama naar het toneel. Af en toe gaat ze ook wandelen of fietsen in de mate van het mogelijke.