Christophe Machiels

Andullatie maakt deel uit van Christophe zijn therapeutisch totaalpakket

“Andullatie maakt deel uit van mijn therapeutisch totaalpakket”

Inleiding

Op zijn 57ste heeft Christophe professioneel al enkele waters doorzwommen. Van opleiding is hij wiskundige, voorbestemd tot het onderwijs. Hij koos echter voor de informatica. Later kwam hij terecht in het facilitybeheer, en nog later werd hij schade-expert. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn eerste liefde, de ICT. Met veel zin voor analyse vertelde hij onze reporter over zijn rugprobleem en de diverse oplossingen die hij aanwendt.

Pijnverlichting Mijn weg naar Andullatie

Rugpatiënt

Al 27 jaar heeft Christophe te kampen met rugklachten. De oorzaak? “Ik heb een zittend beroep. een foute houding? Het duurt een tijdje voor je door hebt en beseft dat je iets moet ondernemen. Maar gewoontepatronen zijn moeilijk te doorbreken.” Christophe zat met een hernia die evolueerde naar discopathie. Hoe dat komt? “Ik ben geen medicus, maar ik veronderstel dat het een vorm van slijtage is”. Uiteindelijk werd Christophe geopereerd, maar 100% klachtenvrij werd hij niet.

Remedies

Christophe is voorstander van de meervoudige aanpak: rugschool, kiné, houdingsaandacht, fietsen, een goede matras, Atlas-yoga,…. Christophe prijst zich gelukkig dat hij yoga als oosterse discipline ontdekte: “Via yoga heb ik veel geleerd over een correcte houding. Een rugpatiënt moet hierin natuurlijk niet tot het uiterste willen gaan. Maar yoga doet mijn rug goed en schenkt me energie”. Naast yoga heeft Christophe ook veel baat bij Andullatietherapie, een combinatie van trillingen en infrarood. De therapie werd hem aanbevolen door een kinépraktijk in Bassevelde, wat hem vertrouwen schonk. Over zijn Andullatiegebruik zegt hij: “Het belangrijkste facet van Andullatie is dat het mijn rug ontspant. Het ondersteunt en relaxeert heel goed, en draagt zo bij tot pijnverlichting”.

Preventie

Door de gecombineerde aanpak hoopt Christophe de voortschrijdende rugdegeneratie in te perken: “Mijn bedoeling is de pijn te voorkomen”. Yoga, Andullatie, fietsen, zwemmen, wandelen...(bewegen!). Alle beetjes helpen. Christophes leuze ? ‘Carpe diem’ zolang het gaat.