close

Een nieuwe batterij en hulp uit onverwachte hoek maken leven weer draaglijk voor Marianne (59) “Een verschil van dag en nacht”

Er is licht aan het einde van de tunnel voor Marianne en Christian Bekaert. “Nadat we ons verhaal in de krant deden, kreeg Marianne dan toch een nieuwe batterij voor haar neurostimulator”, vertelt Christian. Ook uit onverwachte hoek kreeg het koppel hulp: zo schonk een bedrijf uit Oudenaarde - gespecialiseerd in pijnverlichtende toestellen - hen een andullatiematras. “Een verschil van dag en nacht. Ik kan eindelijk terug liggen.”

Na maar liefst 23 operaties aan haar rug was het leven voor Marianne (59) stilaan onleefbaar geworden. In 2002 kreeg ze op 42-jarige leeftijd een neurostimulator. Een toestelletje - niet veel groter dan een stopwatch - dat met behulp van elektrische pulsen de pijnsignalen tussen de ruggenmerg en de hersenen verstoort.

Zwarte sneeuw

De neurostimulator bracht tot 2016 soelaas, maar dan begaf de batterij het voor de eerste keer. Ze kreeg een nieuwe, maar ook die begaf het in 2018. Tot overmaat van ramp kwam Marianne op vijf december 2018 zwaar te val in haar badkamer. Ze werd voor twee dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Het koppel zag tijdens de feestdagen veel zwarte sneeuw: door een nieuwe regelgeving kwam Marianne niet meer in aanmerking voor een nieuwe batterij. Sinds 1 januari 2018 is de reglementering rond de terugbetaling van neurostimulatoren veranderd. “Om misbruik te voorkomen”, zegt Christian. “We zijn doorverwezen naar de pijnkliniek van AZ Maria Middelares. Een team van artsen heeft onze aanvraag bekeken, maar het antwoord was negatief.”

Licht aan het einde van de tunnel

Ten einde raad besloot het koppel om naar de media te stappen met hun verhaal. “Nadat ons verhaal in de krant verscheen, kregen we langs alle kanten hulp aangeboden. Ook het ziekenhuis besloot om ons opnieuw uit te nodigen: het kon tot zes maanden duren, maar ik zou dan toch een nieuwe batterij krijgen”, vertelt Marianne.

Maar de grootste verrassing, die kwam van Home Health Products, een bedrijf uit Oudenaarde gespecialiseerd in pijnverlichtende toestellen. “ We lazen over Marianne haar situatie in de krant, en wouden meteen iets doen”, vertelt marketeer Jan-Pieter Vanblaere (29). “We zijn begonnen met speciale andullatiekussens, aangezien Marianne niet kon liggen. Na een aantal weken was er al beterschap én hebben we haar een andullatie-bed geschonken. Het zal de oorzaak nooit aanpakken, maar het verlicht wel de pijn.”

Eindelijk rusten

“Een verschil van dag en nacht”, zegt Marianne, die dankzij haar nieuwe neurostimulator en de andullatiematras haar levenskwaliteit aanzienlijk zag stijgen. “Soms slaap ik zelfs al liggend, dat was in december nog ondenkbaar. Sinds twee weken sta ik terug in de keuken. Ik neem ondertussen geen valium of morfine meer. Ik ben die mensen énorm dankbaar.”

Marianne uit Lievegem

BRON: Lees het artikel op HLN.BE

14.09.2020