Nieuws

 

09.02.2017
Chronische pijn: bestaat er een oplossing?

Pijn lijkt tegenwoordig pandemische vormen aan te nemen in de westerse wereld. Om de haverklap verschijnen nieuwe ‘pijncijfers’ in vakliteratuur of media. Volgens statistieken zou tot 80% van de bevolking vroeg of laat te kampen krijgen met chronische pijn. Hoe valt dat te lijmen met onze hoge beschavingsgraad? En hoe is zoiets mogelijk als je […]

Pijn lijkt tegenwoordig pandemische vormen aan te nemen in de westerse wereld. Om de haverklap verschijnen nieuwe ‘pijncijfers’ in vakliteratuur of media. Volgens statistieken zou tot 80% van de bevolking vroeg of laat te kampen krijgen met chronische pijn. Hoe valt dat te lijmen met onze hoge beschavingsgraad? En hoe is zoiets mogelijk als je bedenkt wat de geneeskunde op heden vermag dankzij nieuwe kennis en geavanceerde technologieën… ?

De pijnparadox

Pijn zelf is trouwens een even paradoxaal fenomeen. Als het waar is dat de natuur voor al haar acties een goede reden heeft, dan heeft pijn (hoe vervelend en ongewenst ook) zeker bestaansrecht. Pijn is een duidelijke waarschuwing dat er iets fout loopt. Leun je te dicht tegen de kachel aan, dan doet de wet van zelfbehoud je onmiddellijk een stapje terugwijken. Of als je dagen lang met hoofdpijn rondloopt, is dat een teken dat je best even een arts raadpleegt. Pijn als signaal kan dus heel nuttig zijn. Wat uiteraard niet betekent dat wij mensen gemaakt zijn om permanent ‘af te zien’. Alle chronische pijnpatiënten hebben één gemeenschappelijke wens: weg met die pijn en opnieuw van het leven genieten. Dat is ons geboorterecht!

Acuut vs. chronisch

Pijn is een veelkoppig monster. Je hebt doffe, stekende, kloppende, trekkende, scheurende, brandende etc. pijn. Daarnaast is ook de pijnduur een belangrijk criterium. In die optiek onderscheidt men acute van chronische pijn. Acute pijn is hevig, maar relatief kortstondig. Voordeel van acute pijn is dat hij meestal oorzakelijk behandelbaar is. Zodra de onderliggende aandoening weggenomen is, wijkt de pijn vanzelf. Een krachtige pijnstiller kan ondertussen het lijden wat helpen verzachten. Chronische pijn daarentegen is meestal minder intens, maar wel permanent aanwezig omdat de oorzaak vaak niet (meer) op te heffen is. En precies dat is een hoogst problematische situatie!

Oplossing

Chronische pijn…. bestaat er een oplossing? Pijnmedicatie heeft z’n nadelen op termijn wegens nefaste nevenwerkingen, gewenning, afhankelijkheid etc. Bestaat er een veilige, natuurlijke maar toch efficiënte behandeling voor chronische pijn? Sinds jaar en dag buigt de firma hhp zich over deze problematiek en heeft inmiddels een heel bevredigende oplossing ontwikkeld: Andullatietherapie. Doe de pijntest en verneem of Andullatie van toepassing is op uw pijnprobleem.