Nieuws

 

29.03.2017
Als het overal begint te kraken

Inleiding Artrose is een chronische pijnlijke gewrichtsaandoening. Een vaak gehoord advies: “U zal ermee moeten leren leven”. Dit klopt misschien in zoverre er voorlopig geen geneesmiddel voorhanden is dat nieuw kraakbeen aanmaakt. Het klopt helemaal niet indien bedoeld wordt dat de artroselijder gedoemd is om levenslang zijn pijn te verbijten. Er bestaan oplossingen om de […]

Inleiding
Artrose is een chronische pijnlijke gewrichtsaandoening. Een vaak gehoord advies: “U zal ermee moeten leren leven”. Dit klopt misschien in zoverre er voorlopig geen geneesmiddel voorhanden is dat nieuw kraakbeen aanmaakt. Het klopt helemaal niet indien bedoeld wordt dat de artroselijder gedoemd is om levenslang zijn pijn te verbijten. Er bestaan oplossingen om de levenskwaliteit van deze patiënten te herstellen!

Artrose
Artrose is de medische term voor gewrichtsslijtage. Zo’n 5 à 10% van de vijftigers worden erdoor getroffen. Door de slijtage wordt het gewrichtskraakbeen progressief aangetast. Uiteindelijk beweegt het gewricht ‘bot op bot’. De oorzaken van artrose zijn nog niet helemaal opgehelderd. Maar vast staat dat de ziekte niet strikt leeftijdsgebonden is, hoewel leeftijd een risicofactor is. Grosso modo kan men stellen dat artrose het gevolg is van kwetsuren, overbelasting of erfelijkheid.

Klassieke therapieën
Artrose wordt gekenmerkt door spanning, stijfheid en zwelling van de gewrichten. Typisch zijn ook ‘aanlooppijnen’ aan het begin van een beweging. Mettertijd worden de symptomen uitgesprokener en is de pijn ook voelbaar in rust. De mobiliteit komt in het gedrang. Artrose wordt klassiek behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers. Jammer genoeg kunnen die niet onbeperkt toegediend worden wegens de gekende gewennings- en neveneffecten. Ook speciale fysiotherapeutische oefeningen brengen soelaas.

Biofysische therapieën
De laatste jaren zitten ook de zgn. ‘biofysische therapieën’ in de lift. Die maken gebruik van natuurlijke fysische principes, bv. licht, warmte, trillingen als therapeutische agentia. In het bijzonder de Andullatietherapie kent hier zeer bevredigende resultaten. Door intensief de doorbloeding te activeren en de omringende spieren diepgaand te ontspannen nemen spanning en bijgevolg pijnklachten af. De stofwisseling wordt aangezwengeld, weefsels krijgen meer zuurstof en nutriënten. De mobiliteit verbetert, wat juist heel belangrijk is voor de artrosepatiënt. Want rust roest! Hebt u ook een artrose- of een ander pijnprobleem? Aarzel niet om te checken of Andullatie iets voor u kan betekenen op …